Een bio zwembad of zwemvijver is de ideale optie voor milieuliefhebbers en voor diegenen die hinderlijke chloor allergie willen voorkomen.
Foto’s @ DC Pools.
Bent u van plan een zwembad te bouwen en heeft u genoeg ruimte in uw tuin? Is uw zwembad misschien toe aan vernieuwing? De bouw van een bio-zwembad is in beide gevallen de meest milieuvriendelijke, natuurlijke en gezonde keuze voor uw hele gezin. Uw tuin zal er bovendien door worden verfraaid en in een mooie natuurlijke omgeving veranderen die nog verder aangekleed kan worden met mooie houtafwerkingen, watervallen, beekjes, rotsen en extra plantengroei.
Een bio-zwembad is niet alleen ideaal om in te zwemmen en u in op te frissen maar het is ook een manier om te laten zien hoe u tegen het leven aankijkt. Wereldwijd komt het steeds vaker voor dat mensen besluiten om een bio-zwembad in hun tuin te plaatsen. Veel zwembadeigenaren kiezen er zelfs voor om hun klassieke zwembad te veranderen in een bio-zwembad om de steeds vaker voorkomende allergie problemen te vermijden die veroorzaakt worden door chloor en andere chemicaliën.
Bij alle ecologische zwembaden wordt zowel in het water als rondom het zwembad een ecosysteem gecreëerd dat leven herbergt, vogels aantrekt en iedere patio of tuin in een natuurlijk tuinlandlandschap omtovert waar het hele gezin van kan genieten.
De bio-zwembaden kunnen in iedere maat en vorm gebouwd worden: van het type lagune tot traditionele privé zwembaden of zwembaden met Olympische afmetingen. Het verschil zit hem niet zozeer in het uiterlijk maar in de waterbehandeling. Voor het onderhoud van een bio-zwembad wordt namelijk noch gebruik gemaakt van chemicaliën die huid-, slijmvlies- en oogirritaties veroorzaken, noch van zoutelektrolyse methodes waarbij zout aan het water wordt toegevoegd. Een ecologisch zwembad bevat uitsluitend zuiver natuurwater.
De planten zorgen ervoor dat het water glashelder en schoon blijft aangezien zij als een natuurlijk biologisch filter werken en daardoor de kwaliteit van het water en de filtering waarborgen. Ze kunnen prima overleven aangezien het water noch zout noch chemicaliën bevat. Het is overigens niet de bedoeling dat deze waterplanten in het hele zwembad worden geplaatst maar bij de bouw van de kuip zal op een plaats waar het water ondiep is, een aparte plantenruimte worden gemaakt. De omvang van deze ruimte hangt af van de totale oppervlakte van het zwembad. Het diepere en heldere gedeelte van het zwembad wordt bestemd voor de zwemruimte.
De bouwkosten zijn te vergelijken met die van een klassiek zwembad, maar de belangrijke besparing zal blijken bij het onderhoud. De eigenaar bespaart zich de steeds terugkerende kosten van de chemische producten die aan het water van de traditionele zwembaden moeten worden toegevoegd.
Het ideale materiaal voor de bouw van dit soort zwembaden zijn de RENOLIT ALKORPLAN membranen van RENOLIT, die het ecosysteem van het bio-zwembad niet beschadigen en voor een perfecte afdichting van de kuip zorgen, zowel in de zone waar de waterplanten zich bevinden als in het zwemgedeelte.