De bekleding van een zwembad van A tot Z

De bekleding van het zwembad is een fundamenteel element en is de sleutel tot het garanderen van veiligheid, hygiëne, waterdichtheid en weerstand tegen mechanische en chemische belastingen waaraan het zwembad wordt blootgesteld. De zwembadbekleding bepaald ook de esthetiek en kleur.

 

De meest veelzijdige zwembadfolie: PVC

PVC is een van de meest gebruikte materialen om zwembaden te bekleden dankzij zijn praktische bruikbaarheid, elasticiteit en de garanties die het biedt op het gebied van waterdichtheid en esthetische resultaten.

Hier leggen we stap voor stap uit hoe je een zwembad bekleedt met het RENOLIT ALKORPLAN TOUCH membraan.

Hoe de RENOLIT ALKORPLAN bekleding aanbrengen in een nieuw zwembad ?

Aanbrengen van accessoires en reinigen van de basis

De eerste stap om een ​​zwembad goed te bekleden, is de selectie en installatie van de juiste accessoires, specifiek voor versterkt membraan. Dit zijn de metalen inzetstukken die op een precieze en schone manier moeten worden aangebracht. Ten tweede is het noodzakelijk om eventuele uitsteeksels van de bodem en wanden van de kuip te verwijderen.

Installatie van ankers

De profielen in plaatstaal of PVC, de nieuwigheid van RENOLIT in 2021, moeten langs de rand van het zwembad worden aangebracht. Voor nieuwe baden waarvan de contour nog niet is aangelegd en voor renovaties waarbij de rand verwijderd kan worden en waarvan het oppervlak volledig glad is, wordt het toepassen van 90 ° hoekprofielen aanbevolen. De bevestiging van het profiel kan chemisch zijn, met polyurethaan kit of mechanisch met bevestigers die ongeveer om de 15 cm worden geplaatst.

Reiniging van de kuip met RENOLIT ALKORPLUS

Het reinigen van de kuip en de desinfectie zijn erg belangrijk. Daarom raden wij RENOLIT ALKORPLUS aan, speciaal ontworpen om de verspreiding van bacteriën en de mogelijke verschijning van vlekken in de kuip te voorkomen. Het is een product dat moet worden opgelost in ongeveer 9 liter water en moet worden aangebracht op het volledige oppervlak van de kuip.

Het aanbrengen van geotextiel

Om de kuip af te dekken, is de eerste stap die moet worden uitgevoerd het aanbrengen van de RENOLIT ALKORGLUE contactlijm om het fungicide geotextiel aan de muur te bevestigen om te voorkomen dat het beweegt of verschuift tijdens het aanbrengen van het membraan. Het RENOLIT-geotextiel heeft een fungicide functie die het verschijnen van schimmels onder het membraan helpt voorkomen. Het zorgt ook voor het behoud van de temperatuur van het zwembadwater eenmaal gevuld en maakt de structuur gladder en gelijkmatiger. Aan de randen van het geotextiel moet een zelfklevende aluminiumtape worden aangebracht om het weefsel te beschermen tegen de hitte van het laswerk.

Het aanbrengen van de bekleding op de wanden

Meet zorgvuldig de afmetingen van de kuip en knip het membraan af, waarbij u altijd een marge van ongeveer 5 cm overlaat zodat de delen zowel lateraal als in het bovenste gedeelte overlappen. Begin met het aanbrengen van het versterkte membraan op de wanden van de kuip, veranker het om de 20 cm om plooien te voorkomen en breng RENOLIT ALKORGLUE-lijm aan op de muur voordat u de laatste las uitvoert om een ​​nauwkeurig resultaat te garanderen.

Voor de treden moet het membraan worden aangepast door in de hoeken van de trap inkepingen te maken, waarbij altijd 5 cm ruimte overblijft voor overlapping en het verwijderen van overtollig materiaal.

Nadat het membraan op de muur is aangebracht en gecontroleerd is of er geen plooien of ruwheden zijn, kunt u doorgaan met het overlaplassen van het membraan aan de zwembadwanden met een heteluchtpistool en met behulp van een speciale roller om de voegen glad te strijken. Het onderste deel van het membraan moet op de bodem van de kuip worden aangebracht met mechanische bevestiging met spreidnagels om de 30 cm langs de hele omtrek.

Het aanbrengen van de vloerbedekking met stomplassen

De elementen die nodig zijn om stomplassen op de bodem van het zwembad uit te voeren :

De lasband verkrijgbaar in verschillende maten, het RENOLIT fungicide geotextiel ontworpen om een ​​afgevlakt effect te verkrijgen. De tape moet worden bevestigd op de plek waar het lassen wordt uitgevoerd tussen de twee delen van geotextiel. Breng vervolgens het eerste deel van het RENOLIT ALKORPLAN versterkte membraan aan en veranker het aan de muren en las het in het midden van de lasband, waardoor de voegen glad worden. Plaats vervolgens het tweede deel van het membraan zodat het perfect in elkaar past en voer het dubbele laswerk uit, eerst in het overlappende deel en vervolgens aan de buitenrand. U krijgt een onzichtbare en perfect schone en lineaire las. Voor een ongeëvenaard esthetisch resultaat.

Het aanbrengen van de kit

Om elke las met overlapping esthetisch af te werken, is het noodzakelijk om de vloeibare PVC met de kleur van de bekleding aan te brengen, die het niveauverschil verzacht en de ophoping van vuil bij de voegen vermijdt en eventuele onvolkomenheden of kleine brandwonden als gevolg van het lassen verbergt. Het is belangrijk om te weten dat vloeibaar PVC geen waterdichtheid biedt, het is uitsluitend bedoeld om kleine onvolkomenheden en lasnaden te verbergen.

Het plaatsen van de PVC-membranen is een uiterst delicate klus, daarom raden we altijd aan om contact op te nemen met de professionals en partners van RENOLIT ALKORPLAN die een esthetisch perfect resultaat en een gegarandeerde waterdichtheid op lange termijn kunnen garanderen. Als u zich afvraagt ​​hoe u legtechnieken kunt perfectioneren of leren, organiseert RENOLIT het hele jaar door professionele trainingen om de belangrijkste technieken aan te leren.