De lente loopt op zijn einde. De dagen worden langer en de temperatuur wordt aangenaam. Het zal al snel warm worden.

We hebben allemaal zin om zonnebrandcrème te kopen, in de zon te liggen en onze zwemkleding onderuit de kast te vissen, om eindelijk een verfrissende duik in het zwembad te nemen. 

Maar het zwembad moet gereed zijn voor als dat moment is aangebroken…

Het moment waarop we ons moeten gaan bezighouden met het zomerklaar maken van het zwembad is wanneer de omgevingstemperatuur oploopt tot rond de 20 ºC. Afhankelijk van waar u woont is dat nu al bijna of helemaal het geval.
Een andere manier om te weten wanneer de winterperiode van het zwembad voorbij is, is als het zwembadwater een temperatuur van 12 ºC heeft bereikt. Het hangt er natuurlijk vanaf of u een koukleum bent of niet, maar meestal is dát het moment om het zwembad zomerklaar te maken!

U kunt het zomerklaar maken van het zwembad na de winter natuurlijk overlaten aan een deskundige, als u er zelf geen tijd voor of geen zin in heeft. U kunt daarvoor terecht bij een zwembaddeskundige, zoals het onderhoudsbedrijf van zwembaden, een tuinman met verstand van zaken, of de winkel waar u gewoonlijk de producten voor het onderhoud van uw zwembad koopt. Zij kunnen zorg dragen voor het zomerklaar maken van het zwembad, maar ze kunnen u ook adviseren over hoe u dit zelf kunt doen. Het is namelijk best eenvoudig.

 

Vanaf wanneer kan ik mijn zwembad weer gebruiken?
Zoals eerder gezegd: zodra het water ongeveer 12 ºC is.

U herinnert zich vast nog wel wat u  heeft gedaan bij het winterklaar maken van het zwembad, als het water in de herfst kouder wordt dan 12 ºC. Voor de overwintering van het zwembad moet een chloorbehandeling worden uitgevoerd en moet de filtertijd van het water worden verkort. De filterpomp van het water mag in de winter echter niet helemaal worden stopgezet. Verder moet er een geschikte hoeveelheid winterproduct of “onderhoudschloor” worden toegevoegd, afhankelijk van de afmeting van het zwembad, en moet het zwembad indien mogelijk worden afgedekt met een winterdekzeil.

In de lente is het precies andersom. Het juiste moment om  het zwembad zomerklaar te maken is als het zwembadwater een temperatuur van 12 ºC bereikt heeft.
Als de overwintering van het zwembad op de juiste manier is uitgevoerd en het zwembadwater in optimale toestand is onderhouden, is het zomerklaar maken een snel , schoon en eenvoudig klusje.

Stappen om een zwembad in de lente zomerklaar te maken na een correcte overwintering.
Als het zwembad in “winterstand” is, wordt afgeraden om erin te zwemmen, omdat het zwembadwater daar nog niet geschikt voor is. Houd het wel zo schoon mogelijk en zorg ervoor dat het niet verontreinigd raakt, zodat het zomerklaar maken van het zwembad een eenvoudig en snel klusje wordt.

Het uiteindelijke doel van het overwinteren van een zwembad is natuurlijk dat u ervan kunt genieten zodra het moment daar is, zonder dat u dagenlang in de weer bent om het schoon te maken of, erger nog, dat u het water moet laten weglopen en het zwembad moet vullen met schoon water omdat het op onherstelbare wijze is verontreinigd. Vandaar de noodzaak om te zorgen voor een correcte overwintering.

We zullen nu uitleggen hoe het badseizoen in ons zwembad moet beginnen:

  • U moet allereerst het winterdekzeil eraf halen (als u dat in de herfst heeft gebruikt bij het winterklaar maken van het zwembad) of de drijvende dispenser wegnemen (als u die methode is aangeraden voor het overwinteren van het zwembad). Spoel het dekzeil met de tuinslang af en laat het drogen alvorens het op de juiste manier op te bergen. Als u het in perfecte staat bewaart kunt u het de komende herfst bij het winterklaar maken van het zwembad opnieuw gebruiken.

We herhalen het nog maar eens: deze stappen gelden alleen als de overwintering van het zwembad op de juiste manier heeft plaatsgevonden.

  • Als u aan het begin van het winterseizoen van het zwembad geen dekzeil heeft gebruikt, kan het zijn dat het water vuil is en dat er blad- en andere resten in het zwembad drijven of zich hebben opgehoopt bij de randen of de waterlijn en op de bodem van het zwembad. Deze resten moeten zorgvuldig worden verwijderd en de waterlijn moet worden ontdaan van vuil dat zich mogelijk heeft opgehoopt en aangezet. Hier zal een zwembadeigenaar zich realiseren dat het toch een goed idee is om volgend jaar een dekzeil te gebruiken, want het schoonmaken is een vervelend onderdeel van het zomerklaar maken van het zwembad in de lente.
  • Als het zwembad eenmaal vrij is van vuilresten en drijvende elementen en de bodem schoon is, is het moment gekomen om de filterinstallatie in bedrijf te stellen, zodat het water begint te bewegen en opnieuw gaat stromen. Al het zwembadwater moet tenminste één keer door de filter stromen, zodat alle onreinheden die niet handmatig konden worden verwijderd eruit worden gefilterd. Het is raadzaam om daarna een zuivering of terugspoeling van het filter uit te voeren, om te voorkomen dat het verstopt raakt.

 

Chemisch herstel van het zwembadwater
Als het zwembadwater eenmaal gefilterd is en opnieuw stroomt, is het moment aangebroken om een geschikte chemische behandeling uit te voeren, om te garanderen dat het water gereed is om erin te zwemmen. Daartoe moet u de volgende stappen opvolgen:

  • Voordat u een chemische behandeling van het zwembadwater uitvoert, moet u eerst de pH-waarde van het water bepalen.

Dat kunt u doen met teststrips, die verkrijgbaar zijn bij alle zwembadzaken en zelfs in de supermarkt, of met testtabletten of -vloeistoffen. Deze testvloeistoffen zijn verkrijgbaar onder de naam Red Phenol of OTO Phenol en u heeft er een fotometer bij nodig om de pH af te lezen wanneer ze reageren, net als bij de tabletten. Ze worden meestal samen verkocht. Met Red Phenol kunt u de pH-waarde bepalen en OTO Phenol is bedoeld om het gehalte aan vrije chloor in een zwembad te meten. In een andere post zullen we nader ingaan op de werking van beide reactieve stoffen, in vloeistofvorm of in tabletvorm, en leggen we uit hoe een fotometer gebruikt wordt om de watertoestand in een zwembad te controleren. Een voordeel is dat een fotometer doorgaans aanzienlijk betrouwbaarder is voor het controleren van het zwembadwater dan teststrips. De voordelen van strips zijn echter dat ze veel goedkoper zijn en minder snel kapot gaan of verouderen dan vloeistoffen of tabletten.

Om terug te komen op waar we gebleven waren; de juiste pH-waarde voor gezond water waarbij de chemische producten hun werk doen ligt tussen de 7,2 en 7,6. Bij een andere waarde moeten we eerst een pH-minusproduct of juist en pH-plusproduct toevoegen, totdat de waarde binnen dit bereik ligt.

  • Als de pH-waarde eenmaal correct is moet er een eerste chloorbehandeling worden uitgevoerd, om alle eventuele organische resten in het water te neutraliseren. De chloorbehandeling bestaat uit het toevoegen van meerdere dichloor-tabletten (ook bekend als snelle chloortabletten) in de skimmer. De hoeveelheid dichloor die moet worden toegevoegd is afhankelijk van de afmeting van het zwembad. Na de chloorbehandeling, moet u het water laten stromen totdat het helemaal gedesinfecteerd is.
  • Na deze eerste desinfectie moet u de pH-waarde van het water opnieuw meten, omdat de waarde daarvan mogelijk is gestegen door de “superchloorbehandeling”. In dat geval is het zaak om de pH-waarde opnieuw te verlagen tot 7,2 – 7,6, door middel van met een pH-minusproduct, en om vrije chloorresten die mogelijk in het zwembad zijn achtergebleven te verminderen. Het beste is dat er altijd 1 ppm chloor in het zwembad is.

Meer dan 1 ppm is schadelijk voor de gezondheid en voor de elementen waaruit het zwembad is opgebouwd, terwijl minder dan 1 ppm in het zwembadwater onvoldoende is om het te desinfecteren, waardoor er snel algen in het water komen en het water groen wordt.

  • Nadat u heeft gecontroleerd of alle parameters juist zijn doet u, afhankelijk van de vrije chloor die in het water is achtergebleven, een chloortablet met langzame werking of trichloor in de skimmer. Daarmee bent u ervan verzekerd dat het water gedesinfecteerd is.

In de volgende posts zullen we het hebben over termen als vrije chloor, trichloor of dichloor en zullen we dieper ingaan op wat deze producten werkelijk zijn en hoe ze werken in ons zwembad.