Panorama zwembad in de Alpen

Het „Gruebi-Bad“ werd in 1931 ingehuldigd. De hoteliers van Adelboden sloegen de handen ineen om een ​​panoramazwembad van 50 meter te bouwen om  deze Zwitserse regio ook aantrekkelijk te maken voor  toeristen in het zomerseizoen.

Ze gaven de architect Beda Hefti de opdracht om dit panoramazwembad te bouwen. Hij had al meegewerkt aan de bouw van alpenzwembaden in Interlaken en Gstaadt en ontwierp een functioneel, hoogwaardig openluchtzwembad in een tijdloze stijl en passend tussen de heuvels.

Bijna 90 jaar later, en na een volledige renovatie, ziet dit panoramazwembad eruit zoals het vroeger was op de openingsdag in 1931. Desalniettemin was het in 2011 bijna stilgelegd omdat de inwoners van Adelboden het renovatieproject afwezen, maar gelukkig werd in 2016 een ander renovatievoorstel aangenomen.

De laatste verbouwing van het panoramazwembad vond plaats in 2004 en beperkte zich tot het verkleinen van het zwembad tot 25 meter vanwege een aardverschuiving. Sindsdien was het “Gruebi-Bad” slechts de helft van wat het oorspronkelijk was en waren zowel het duikplatform als het paviljoen verdwenen.
In 2018 werd het panoramazwembad gesloten om met de renovatie te beginnen. De volgende renovatiewerken werden uitgevoerd:

  • Renovatie van de sanitaire voorzieningen.
  • Aanpassing van de zwembadtechnologie.
  • Het kinderbad ombouwen tot zijn oorspronkelijke ronde vorm.
  • Verlenging zwembadbekken tot de oorspronkelijke 50 m en reparatie van scheuren in de muur.
  • Zwembad herbekleding met RENOLIT ALKORPLAN XTREME Silver door de Zwitserse installateur Kiwi GmbH.
  • Herbouw van zowel duikplatform als paviljoen.
  • Montage van een unieke overloopgoot.
De aanpassing aan het oorspronkelijke ontwerp van Beda Hefti heeft het Gruebi-Bad zijn echte pracht teruggegeven, aangezien het nu overeenkomt met de oorspronkelijke staat uit 1931, met uitzondering van enkele kleine details. Alle inwoners en bezoekers van Adelboden kunnen weer veel plezier beleven in dit hernieuwde zwembad, dat overigens een van de weinige openluchtzwembaden van 50 meter in de Zwitserse Alpen is.