Praktisch advies van RENOLIT ALKORPLAN om uw zwembad proper te houden

U heeft een product uit de collectie van RENOLIT ALKORPLANÂ gekozen en uw zwembad is prachtig. U heeft het bad gevuld met water en moet dit nu schoonhouden. Goed behandeld water ziet er niet alleen mooi uit, maar is ook gezond en veilig. Wat moet u doen?
Ten eerste is het belangrijk dat alle onderdelen de juiste maat hebben en correct geïnstalleerd zijn. Het is de bedoeling dat al het zwembadwater binnen 5 uur circuleert. Gebeurt dit niet, dan moet u het een en ander aanpassen. Maar u bent er nog niet. Voor water dat er niet alleen schoon uitziet, maar ook vrij van bacteriën is, dient u ook regelmatig de pH-waarde te controleren. Bovendien moet u het bad regelmatig bijvullen met vers water.
Regelmatig onderhoud van een zwembad is nodig om de vorming van bacteriën, micro-organismen en algen in het water te voorkomen. Dit kan namelijk alleen met grote hoeveelheden dure chemische producten worden behandeld. De ideale pH-waarde is ongeveer 7. Bij een pH-waarde lager dan 7, is het water te zuur en zal het een corroderende werking hebben op metalen onderdelen en zich proberen te reguleren op basiselementen. Als de pH-waarde te hoog is, noemen we het water basisch en zijn de omstandigheden ideaal voor vorming van algen en micro-organismen en kalkafzetting. Het water ziet er dan niet meer doorzichtig uit en wordt troebel. Om basisch water te herstellen, moeten we een zuur product, pH Minus, toevoegen. Om water minder zuur te maken, moeten we juist pH Plus toevoegen. Voor een normale waterbehandeling gebruiken we trichloorisocyanuurzuur, meestal in de vorm van tabletten. Vrij chloor moet een waarde hebben van 0,6 – 1,5 ppm. Plaats de zuurtabletten in een skimmer of een oplossend apparaat. Heeft u een elektrolysesysteem geïnstalleerd? Dan raden we aan automatisch met peilstiften te meten. Dit kost minder onderhoud en bespaart u dus tijd.

Een van de natuurlijke eigenschappen van chloor is dat het oplost. De oxiderende werking ervan zet organische stoffen in het water om in chloriden, die door de UV-straling van de zon wordt vernietigd. Om de reactie, veroorzaakt door UV-straling, te beperken, wordt cyanuurzuur toegevoegd. Dit beschermt de chloor tegen UV-straling en neemt een eventueel chlooroverschot op om het in een later stadium beetje bij beetje vrij te geven.





