Uw zwembad schoonmaken na de winter

Het is bijna lente! De dagen worden weer langer en de temperatuur gaat omhoog. Straks is het weer zomer.

Het is al bijna tijd om zonnebrandolie te kopen en de zwemkleding weer tevoorschijn te halen. Maar eerst moeten we het zwembad goed schoonmaken na de winter. Als het buiten ongeveer 20°C  is, wordt het tijd om uw zwembad zomerklaar te maken.
Of controleer de watertemperatuur en begin met de grote schoonmaak als deze ongeveer 12°C  is. Het exacte moment hangt een beetje af van uw kougevoeligheid, maar houd over het algemeen deze temperaturen aan.

Als u zelf geen tijd hebt of er gewoon geen zin in hebt, kunt u natuurlijk altijd een professional inschakelen om uw zwembad zomer klaar te maken. Dit kan bijvoorbeeld een zwembadbouwer zijn of een tuinman met kennis van zaken. Ook kunt u natuurlijk advies vragen bij de winkel waar u uw zwembadchemicaliën en –accessoires koopt. Zij kunnen uw zwembad schoonmaken of advies geven hoe het te doen. Het is best eenvoudig.

Wanneer kan ik mijn zwembad weer gebruiken?

Zoals we al eerder hebben gezegd: als de watertemperatuur 12 °C is, wordt het tijd om uw zwembad schoon te maken.

Als de watertemperatuur onder de 12 °C is gezakt, moet u uw zwembad winterklaar maken. Doe dit in ieder geval voor de vorstperiode eraan komt. Het belangrijkste is om het waterniveau te verlagen en het water een chloorshock te geven (tot 0,8 mg/l). Het filtersysteem moet zo lang mogelijk door blijven werken. Verwijder daarna alle apparatuur uit het zwembad en bewaar deze op een droge plek. Dek uw zwembad tot slot af met een winterafdekking.

Als uw zwembad op de juiste manier zijn winterslaap ingaat, heeft u in de lente minder werk om het zomerklaar te maken.

Gebruik uw zwembad niet in de winter. De waterkwaliteit is niet veilig genoeg om in te zwemmen, ook niet als het waterniveau lager staat dan de skimmers. Ledig een zwembad nooit tijdens de winter. Het water beschermt de fundering en uw RENOLIT ALKORPLAN-zwembadliner.

Het zwembad schoonmaken na de winter

1. Verwijder de afdekking

Haal eerst de winterafdekking van het zwembad af. Reinig deze met een tuinslang, laat hem goed drogen en berg hem droog op totdat het zwemseizoen weer voorbij is. Heeft u uw zwembad niet afgedekt voor de winter, dan zal het water heel vies zijn en zult u het wateroppervlak grondig schoon moeten maken.

2. Installeer de zwembadoverdekking

Als u een zwembad overdekking hebt, dan is nu het moment gekomen om deze te reinigen en in elkaar te zetten.

3. Laat het zwembad helemaal leeglopen

Veel zwembadeigenaren vervangen het water elke twee tot drie jaar. Water is tenslotte een schaars goed. Wij raden echter aan om het water na elke winter te vervangen. Dit doen we uit hygiënisch oogpunt en om de zwembadliner zomer klaar te kunnen maken.

4. Maak uw zwembad zomerklaar

Begin gelijk met schoonmaken nadat het zwembad leeg is. Zo voorkomt u dat vuil opdroogt en aankoekt. Gebruik een tuinslag om de wanden zachtjes mee te bewerken. Gebruik niet te veel kracht want dan loopt u kans dat u het versterkte zwembadmembraan beschadigt. Spoel daarna met schoon water.

5. Gebruik geen algenwerende spray voor zwembaden

Indien u dit toch wilt doen, gebruik dan een kopervrij middel. Als er te veel koper in het water komt, kan dit verkleuring van de liner veroorzaken.

6. Inspecteer de verlichting, naden en filter
7. Vul het zwembad met vers water

Sluit de aftapkranen/-ventielen (behalve die van de skimmers) en vul het zwembad met vers water naar het midden van de skimmeropening.

8. Zet de filterpomp aan

Reinig de filterpomp en zet deze aan wanneer het waterniveau halverwege de skimmer is.

9. Controleer de pH-waarde

Controleer de pH-waarde zodat de chemische producten optimaal kunnen functioneren. De pH-waarde moet tussen 7,2 en 7,6 zijn. Voeg pH Minus of pH Plus toe om de pH-waarde op het juiste niveau te krijgen.

10. Voeg verzorgingsproducten toe

Als u het water niet helemaal hebt vervangen is een chloorshock aan te raden. Hiermee krijgt u het chloorgehalte op het juiste niveau en voorkomt u algen.

Dat was de grote lenteschoonmaak. Viel wel mee toch? Uw RENOLIT ALKORPLAN-zwembad is klaar voor de zomer.  We wensen u veel zwemplezier!

Contacteer ons voor meer informatie